Iedereen die ooit een flinke lekkage in huis gehad heeft kan je vertellen hoe ontzettend vervelend het is. De gevolgen van lekkage kunnen namelijk uiteenlopen van schade aan je plafond, tot schade aan je laminaat, tot zelfs schade aan je meubels en andere spullen in je huis. Dit wil natuurlijk niemand. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je kan voorkomen dat je ooit een lekkage krijgt. Als je door die ongemakken wilt verhuizen, omdat je huisbaas er niets aan wilt veranderen kan je Verhuisservice Rotterdam bellen voor een verhuizing.
Kijk goed naar het dak
Een van de manieren waarop de meeste lekkage ontstaan is door lekkage via het dak. Daarom is het noodzakelijk om minimaal eens per jaar een check te doen of je dak nog in orde is. Ook kan je dit doen na een hevige storm. Let bij het checken van het dak erop dat alle dakpannen nog goed vastzitten en of ze allemaal netjes recht liggen. Check daarna ook de kilgoot, als een een dak met een kil hebt. Check ook of er geen kiertjes ontstaan tussen de dakafwerkingen van lood. Als er iets is dat je het dak op moet krijgen kan je Verhuisliftdenhaag.nl inhuren voor een lift waarmee je jouw spullen boven krijgt.
In verhouding komen lekkages het vaakst voor bij huizen met platte daken. Daarom is het bij een plat dak heel belangrijk om te controleren of de dakbedekking nog goed vast zit. Kan je bepaalde stukken van de dakbedekking bijvoorbeeld niet zomaar optillen? Daarnaast moet je de schimmel van je dak afhalen zodat het water goed weg kan blijven stromen.
Boom boven het dak?
Als jij een bom hebt die gedeeltelijk boven het dak hangt is dit ook best een groot risico. Er kan zomaar een tak verkeerd op je dak vallen waardoor er lekkages ontstaan. Zorg daarom dat bomen boven je dak altijd goed onderhouden zijn. Ook als het niet je eigen bomen zijn, moet je met de eigenaar van de bomen regelen dat ze goed onderhouden blijven. Daarnaast zorgen bomen boven je dak ervoor dat je dakgoot snel vol zit.
De dakgoot
En daarbij zijn we bij het volgende onderwerp aangekomen. Bij heel veel huizen in Nederland raakt de dakgoot langzaam vol met takjes, blaadjes en vogelpoep. Als je de dakgoot heel lang niet leeghaalt hoopt het uiteindelijk zo erg op dat het verstoppingen in de regenpijp veroorzaakt, of dat de dakgoot kapot gaat door bijvoorbeeld verzuurde bladeren. Maak daarom ook minimaal 1 keer per jaar de dakgoot schoon.
Lekkage vanuit de waterleiding
Een lekkage in de waterleidingen is het lastigste om te voorkomen. Maar je kan wel voorkomen dat de lekkage uit een waterleiding zo min mogelijk schade aanricht. Wanneer je ineens een vlek ziet op het plafond of in het laminaat. Dan is het mogelijk dat er en een waterleiding lekt. Hier kan je achter komen door de watermeterstand te checken, vervolgens voor minimaal 5 uur geen water te gebruiken, om dan de watermeterstand opnieuw te checken. Als de watermeterstand omhoog is gegaan heb je zeer waarschijnlijk een lekkage in een waterleiding. Draai direct de hoofdkraan van het water dicht en bel een loodgieter.
Dit zijn de manieren waarop je de meest voorkomende lekkages het beste kan voorkomen of stoppen.